[مقاله کوتاه علمی] اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی گیاهان آویشن و زیره سیاه بر عوامل موثر بر بیماری‌زایی باکتری Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

گروه بیماری‌شناسی گیاهی و میکروبیولوژی، دانشکده علوم، کشاورزی و تکنولوژی‌های نوین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران

چکیده

باکتریPectobacterium carotovorumعامل بیماری پوسیدگی نرم سیب‌زمینی است. این تحقیق به‌منظور یافتن راهکار مؤثر و بی‌خطر جهت کاهش خسارت این بیماری انجام شده است.در این پژوهش اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی دو گیاه دارویی آویشن شیرازی و زیره سیاه برروی عوامل موثر بر بیماری‌زایی بیماری پوسیدگی نرم سیب‌زمینی در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت و فاکتورهای قطر هاله، درصد بازدارندگی، میزان بیوفیلم، تأثیر عصاره­های گیاهی بر درصد آبگریزی، میزان چسبندگی و حرکت باکتری، اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل شد.نتایج آزمایش نشان داد بیشترین میزان قطر هاله چاهک در اثر کاربرد عصاره گیاهان آویشن برابر با 66/9 میلی­متر می‌باشد. همچنین عصاره آویشن تأثیر قابل ملاحظه­ای بر درصد بازدارندگیPectobacterium carotovorum در غده سیب‌زمینی به میزان 46/87 درصد دارد و باعث کاهش علائم بیماری روی غده سیب‌زمینی شد. اثرات گیاه آویشن و زیره سیاه بر روی دیگر فاکتورهای بیماری‌زایی به یک اندازه بوده است و هر دو گیاه از نظر آماری با شاهد تفاوت معنی‌داری را نشان دادند. عصاره آویشن باداشتن خاصیت ضد باکتریایی بیشتر و مهار حرکت باکتری باعث کنترل معنی‌دار بیماری روی غده سیب‌زمینی شده است. با توجه به نتایج این تحقیق استفاده از ترکیبات موثر عصاره آویشن جهت کنترل بیماری پوسیدگی نرم غده سیب‌زمینی بویژه در دوران انبارداری توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


Alrahman, I. & Alharbi, A.E. 2014. Hibiscus sabdariffa extract inhibits in vitro biofilm formation capacity of Candida albicans isolated from recurrent urinary tract infections. Asian Pacific Journal Tropical Biomedicine, 4: 104–108.
Arab Soleimani, N., Amini, Z. & Tajbakhsh, E. 2014. The study of attachment factor and biofilm formation of uropathogenic Escherichia coli isolated from patient with urinary tract infection of Semnan Province, 18: 332–336.
Ahmadi, E., Abdollahi, A., Najafipour, S., Meshkibaf, M.H, Fasihi Ramandi, M. & Namdar, N. 2016. Surveying the effect of the Phenol Compounds on Antibacterial Activity of Herbal Extracts: In vitro Assessment of Herbal Extracts in Fasa–Fars Province. Journal of Fasa Univiversity Medical Science, 6: 210–220.
Akhlagi, M., Tarighi, S. & Taheri, P. 2020. Effect of plant essential oil on growth and virulence factors of Erwinia amylovora. Journal of Plant Pathology, 102: 409–419.
Bonyadian, M. & Karim, G. 2002. Study of the effect of some volatile oils of herbs (pennyroyal, peppermint, tarragon, caraway seed and Thyme) against E. coli and S. aureus in broth media. Journal of Veterinary Research. 57: 81–83
Burt, S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in food a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223–253.
Cox, S.D., Mann, C.M., Markham, J.L., Bell, H.C., Gustafson, J.E., Warmington, J.R. & Wyllie, S.G. 2000. The mode of antimicrobialaction of essential oil of Melaleuca alternifola (tea tree oil). Applied Microbiology, 88: 170–175.
Capecka, E., & Mareczek, A. Leja, M. 2005. Antioxidant activity of fresh and dry herbs of some Lamiaceae species. Food Chemistry, 93:223–226.
Dorman, H.J.D. & Deans, S.G. 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Applied Microbiology, 88: 308–316.
Degebasa, A.C. 2020. Prospect and Challenges of postharvest losses of Potato (Solanum Tuberosom L.) in Ethiopia. Global Journal of Nutrition and food science, 2:36–45.
Ehterami, P., Nematollahi, S. & Puzeshimiab, B. 2019. Application of methanolic extracts of thyme, pecan, cumin and mountain tea in the control of Fusarium culmorum and F. graminearum in laboratory and greenhouse conditions. Applied research in phytomedicine, 8: 115–97.
El–Zemity, S.R., Radwan, M.A., Mohamed, S.A.E. & Sherby, S.M. 2008. Antibacterial screening of some essential oils, monoterpenoids and novel N methyl carbamates based on monoterpenoids against Agrobacterium tumefaciens and Erwinia carotovora. Phytopathology and Plant Protection, 41: 451–461.
Fazly Bazzaz., B.S. & Harirzadeh, G. 2003. Screening of Iranian plants for antimicrobial activity. Pharmceutical Biology, 41:573–583.
Goudarzi, M., Sattari, M., Najar piraieh, S., Goudarzi, G. & Bigdeli, M. 2006. Antibacterial effects of aqueous and alcoholic extracts of Thyme on enterohemorrhagic Escherichia coli. Yafteh, 8: 63–69.
Gharaibeh, M., Khalifeh, M.S., Zattou, E.M. & Abu Qatouse, L.F. 2020. Potential antimicrobial effect of plant essential oil and virulence genes expression in methicillin resistance Staphylococcus aureus isolates.Veterinary Word, 13: 669–675.
Ghorbani R, Wilcockson S, Koocheki A & Leifert, C. 2009. Soil management for sustainable crop disease control: a review. In Organic farming, pest control and remediation of soil pollutants, 4: 177–201.
Hossain, M.M. & Tsuyumu, S. 2006. Flagella–mediated motility is required for biofilm formation by Erwinia carotovora subsp. carotovora. Journal of General Plant Pathology, 72: 34–9.
Iacobellis, N., Lo Cantore, P., Capasso, F., Senatore, F. 2005. Antibacterial activity of Cuminumm cyminum L. and Carum carvi L. essential oils Journal Agriculture Food Chemistry. 53: 57–61.
Joe, M.M., Benson, A., Saravanan, V.S. & Sa, T. 2015. In vitro antibacterial activity of nanoemulsion formulation on biofilm, AHL production, hydrolytic enzyme activity, and pathogenicity of Pectobacterium carotovorum sub sp. carotovorum. Physiological and Molecular Plant Pathology.
Joseph, B., Ahmad Dar, M & Kumar, V. 2008. Bioefficacy of plant extracts to control Fusarium solani f. sp. melongenaeincitant of Brinjal Wilt. Global Journal of Biotechnology, 3: 56–59.
Kim, J.E., Kim, H.E., Hwang, J.K., Lee, H.J., Kwon, H.k. & Kim, B.I. 2008. Antibacterial characteristics of Curcuma xanthorrhiza extract on Streptococcus mutans biofilm. The Journal of Microbiology, 46: 228–32.
Lucas, G.C., Alves, E., Pereira, R.B., Perina, F.J. & Magela de Souza, R. 2012. Antibacterial activity of essential oils on Xanthomonas vesicatoria and control of bacterial spot in tomato. Agricultural Tecnology, 47: 351– 359.
Mehrgan., H., Mojabb., F., Pakdamanc, Sh. & Poursaeed, M. 2008. Antibacterial Activity of Thymus pubescens Methanolic Extract. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 7: 291–295.
Mogana, R., Adhikari, A., Tzar, M.N. 2020. Antibacterial activities of the extracts, fractions and isolated compounds from Canarium patentinervium Miq. Against bacterial clinical isolates. BMC Complement Med Ther 20, 55 .https://doi.org/10.1186/s12906–020–2837–5
Moghadam, M. & Haji maleki, H. 2019. Efficiency of essential oils against Pectobacterium cartovorum subsp cartovorum causing potato soft rot and their possible application as coating in storage.Postharvest Biology and Technology, 152.
Namasivayam. S.K. & Roy, E.A. 2013. Antibiofilm effect of medicinal plant extracts against clinical isolate of biofilm of Escherichia coli. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 5:486–489.
Oral, N., Murat, G., Leyla, V. & Abamuslum, G. 2008. Application of antimicrobial ice for extending shelf life of fish. Journal Food protection, 71: 218–222.
Schaad, N.W., Jones, J.B. & Chum, W. 2001. Laboratory Guide for Identification of Plant Pathogenic Bacteria (3rd ed.). American Phytopathological Society, Minnesota; USA. 373 p.
Sepehri, Z., Nasiri, A.A., Hesaraki, M., Javadian, F., Kiani, Z. & Fooladvand, Z. 2014. Antimicrobial properties of ethanolic extracts of thyme, case and garlic on the formation of Staphylococcus aureus biofilm, 2: 1027– 1019.
Sepehri, G., Khazaee, M., Khaksari, M. & Gholamhoseinian Najar, A. 2014. The effect of water extract of Zataria multiflora on microvascular permaeability in Streptozocin induced Diabetic Rats. Annual Research and Review in Biology, 4: 3119–3127.