TY - JOUR ID - 119384 TI - خاصیت ضد میکروبی باکتری‌های لاکتوباسیلوس ریزوسفر گیاه Helianthemum ledifolium و خاک اطراف دنبلان بیابانی، Terfezia claveryi در استان گلستان (مقاله کوتاه علمی) JO - مهار زیستی در گیاه‌پزشکی JA - BCPP LA - fa SN - 2322-4223 AU - حبیبی, رقیه AU - رهنما, کامران AU - رضوی, سید اسماعیل AU - خمیری, مرتضی AU - آصف, محمد رضا AD - گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران AD - گروه میکروبیولوژی و فناوری، دانشکده مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران AD - مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 6 IS - 1 SP - 101 EP - 106 KW - همزیستی KW - قارچ دنبلان KW - لاکتوباسیلوس KW - خاصیت ضد میکروبی KW - کنترل زیستی DO - 10.22092/bcpp.2018.119384 N2 - استفاده گسترده از مواد شیمیایی و آفت­کش­ها همواره منجر به ایجاد خطراتی در سلامتی انسان، جانوران، وقوع تغییرات اکولوژیکی و عدم تعادل در پایداری محیط زیست شده است. در این مطالعه با نمونه­برداری از ناحیه ریزوسفر گیاه Helianthemum ledifolium و خاک اطراف دنبلان­های بیابانی از مناطق بیابانی استان گلستان، هفت سویه لاکتوباسیلوس گرم مثبت و کاتالاز منفی روی محیط کشت­های PDA، NA و MRS جداسازی و شناسایی شدند. آزمایش­های بیوشیمیایی نشان داد که دامنه رشد برخی از سویه­ها در اسیدیته 3 تا 8 قرارگرفت و توانایی رشد در دمای حداقل 15 و حداکثر 45 درجه سلسیوس داشته و قادر به تخمیر قندهای مورد آزمون بودند. با استفاده از توالی ژن 16S rDNA، سویه­های R11، R12، R21، R22، R31، S11 و S12 گونه Lactobacillus plantarum تشخیص داده شدند. بالاترین میزان بازدارندگی در روش نشت در آگار با قطر هاله 11 میلی­متر در کنترل عامل بیمارگر گیاهی Pseudomonas syringae و باکتری Staphylococcus aureus توسط سویه‌های R31 و S11 به‌ترتیب مربوط به سویه­های اطراف ریشه گیاه همزیست H. ledifolium و خاک اطراف دنبلان انجام شد. در فعالیت ضد قارچی حداکثر نرخ مهار رشد برای قارچ­های Penicillium expansum و Fusarium solani به‌ترتیب 37/69 و 99/66 درصد بود. کاهش تشکیل اسپور پنیسیلیوم در مقایسه با شاهد مشاهده گردید. نتایج آماری براساس نرم­افزار SAS و طرح کاملاً تصادفی نشان داد که باکتری­های اسید لاکتیک با منشا گیاهی و خاک توانایی ممانعت از رشد قارچ و باکتری­های بیماری­زا را با طیف بالا دارند و می­توان از آن‌ها به عنوان باکتری­های بیوکنترل در آلودگی­های پس از برداشت محصولات کشاورزی استفاده نمود. UR - https://jbiocontrol.areeo.ac.ir/article_119384.html L1 - https://jbiocontrol.areeo.ac.ir/article_119384_d5f040d2d3124412dd436b48d3382c78.pdf ER -