%0 Journal Article %T بررسی تاثیر محیط‌های غذایی طبیعی روی میزان تولید و زنده‏مانی اسپور و بلاستوسپورهای قارچ Metarhizium anisopliae %J مهار زیستی در گیاه‌پزشکی %I مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور Iranian Research Institute of Plant Protection %Z 2322-4223 %A روشندل, سیامک %A عسکری, حسن %A طلایی حسنلویی, رضا %A اللهیاری, حسین %D 2016 %\ 08/22/2016 %V 4 %N 1 %P 94-104 %! بررسی تاثیر محیط‌های غذایی طبیعی روی میزان تولید و زنده‏مانی اسپور و بلاستوسپورهای قارچ Metarhizium anisopliae %K جوانه‌زنی %K تولید انبوه %K قارچ %K عناصر غذایی %K محیط کشت %K Metarhizium anisopliae %R BCPP-1508-49 (R2) %X در این تحقیق میزان تولید و جوانه زنی اسپور و بلاستوسپورهای قارچ Metarhizium anisopliae که روی بذرهای مختلف تولید شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش‌ها به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی که دارای 9 تیمار در سه تکرار بودند، انجام شد. نتایج اختلاف معنی‌داری را بین تعداد کنیدی تولید شده، دو هفته پس از کشت نشان داد (F= 4.66, df= 7, 16, p<0.01). بیشترین میانگین تولید محصول به‌میزان 108×1/3 و 108×3 کنیدی/گرم متعلق به آرد برنج و محیط کشت SDA (شاهد) بود. کمترین میانگین تولید محصول به‌میزان 106×4 کنیدی/گرم متعلق به سبوس گندم بود. همچنین اختلاف معنی‌داری بین میزان تولید بلاستوسپور بعد از 4 روز کشت در محیط‌های مایع مشاهده شد (F= 2.57, df=8, 18, p<0.05). بیشترین و کمترین میزان تولید بلاستوسپور به‌میزان 108×1/6 و 108×5/4 در هر میلی‌لیتر به‌ترتیب متعلق به‌ عصاره‌ی سبوس گندم+سبوس برنج+مخمر و سبوس برنج+مخمر بودند. تجزیه‌ی واریانس برای تیمارهای مواد افزودنی شیمیایی و عناصر غذایی که در محیط‌های کشت مایع اضافه شده بودند نشان داد که اختلاف معنی‌داری بین تیمارها وجود دارد (F=5.02, df= 13, 29, p<0.01) بیشترین میزان تولید بلاستوسپور در هر میلی‌لیتر 108×6/6، 108×1/6 و 108×7/5 به‌ترتیب متعلق به تیمار عصاره‌ی سبوس برنج+سبوس گندم+مخمر+آب پنیر؛ تیمار عصاره‌ی سبوس برنج+عصاره‌ی سبوس گندم+مخمر و تیمار عصاره‌ی سبوس گندم+عصاره‌ی سبوس برنج، سولفات منیزیوم و کمترین میزان محصول تولید شده متعلق به تیمار آب انگور بود. نتایج نشان داد که میانگین درصد جوانه‌زنی کنیدی‌های M. anisopliae بعد از یک، دو و سه ماه که در شرایط 4 و 25 درجه‌ی سلسیوس نگهداری شده بودند، تفاوت معنی‌داری با هم داشتند. درصد جوانه‌زنی در تمام تیمارهایی که در یخچال نگهداری شده بودند بیشتر از تیمارهایی بودند که در دمای معمولی اتاق حفظ شده بودند.   %U https://jbiocontrol.areeo.ac.ir/article_108159_b8e887ef830a9c5fc25c5b46190d1445.pdf