@article { author = {Mohammadi Fesharaki, Niloufar and Behboudi, Kivan and Heydari, Ramin}, title = {Effect of solid food substrates on sporulation and chitinase production of Trichoderma harzianum Tr6 in controlling of Meloidogyne javanica in tomato}, journal = {BioControl in Plant Protection}, volume = {6}, number = {1}, pages = {19-28}, year = {2018}, publisher = {Iranian Research Institute of Plant Protection}, issn = {2322-4223}, eissn = {2423-5148}, doi = {10.22092/bcpp.2018.119372}, abstract = {Trichoderma spp. can reduce the severity of the disease caused by plant parasitic nematodes by parasitizing the eggs and juveniles and induction of plant resistance responses. The effects of solid nutrient substrates (millet, grain and wheat bran) on the sporulation of Trichoderma harzianum Tr6, chitinase enzyme production and the ability to control of Meloidogyne javanica were studied. Results showed that the substrates had different effect on sporulation of the fungi and also control of the target nematodeand that the best substrate  was wheat bran. Using this substrate, spore production of T. harzianum a rate of about 1.5×1011 per gram of medium. Furthermore, a great control of the second stage juveniles was observed with 87.66% of mortality of the second stage juveniles and reduction of 13.66% eggs hatching by. Chitinase enzyme assay showed that Trichoderma cultured on wheat branexhibited a U / min per ml enzyme enzyme production. In addition, the antagonistic fungi that is cultured on wheat bran showed a major effect on control of nematode in comparison with other solid substrates and the Gall index in this treatment was 0.6.}, keywords = {wheat bran,Wheat,millet,Meloidogyne javanica,enzyme assay}, title_fa = {تأثیر بسترهای غذایی جامد بر میزان اسپورزایی و تولید کیتیناز Trichoderma harzianum Tr6 و کنترل نماتد Meloidogyne javanica در گوجه فرنگی}, abstract_fa = {گونه‌های جنسTrichoderma از جمله عواملی به‌شمار می‌روند که می‌توانند با پارازیته کردن تخم و لارو نماتدهای انگل گیاهی، Meloidogyne spp. و همچنین القاء مقاومت گیاه در مقابل نماتد، منجر به کاهش خسارت آن‌ها شوند. در این تحقیق تأثیر بسترهای غذایی جامد (دانه ارزن، دانه گندم و سبوس گندم) بر توان اسپورزایی Trichoderma harzianum Tr6 ، میزان تولید آنزیم کیتیناز و توانایی کنترل نماتد Meloidogyne javanica توسط آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد بسترهای غذایی اثر متفاوتی بر اسپوردهی و کنترل نماتد داشتند. سبوس گندم بهترین بستر غذایی بوده که باعث تولید اسپور به میزان 1011×5/1 در هرگرم محیط کشت، 66/87 درصد مرگ لارو سن دوم نماتد و کاهش تفریخ تخم به میزان 66/13درصد در شرایط آزمایشگاه شد. سنجش آنزیمی کیتیناز نشان داد که  Trichoderma کشت شده در سبوس گندم باعث تولید یکU/min  در هر میلی لیتر میزان آنزیم شد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که قارچی که روی سبوس گندم کشت شده نسبت به سایر بسترهای جامد کارایی بیشتری در کنترل نماتد درشرایط گلخانه داشته و شاخص گال در این تیمار 6/0 بود.}, keywords_fa = {دانه ارزن,دانه گندم,سبوس گندم,Meloidogyne javanica,سنجش آنزیمی}, url = {https://jbiocontrol.areeo.ac.ir/article_119372.html}, eprint = {https://jbiocontrol.areeo.ac.ir/article_119372_d7b90c6f5baaae58ae24ce9ac04f3da4.pdf} }